účetnictví a daně - poradenství - webová prezentace


Technické zhodnocení předmětu leasingu

07.09.2009 09:15

Oblast finančního leasingu je novelami zákona o daních z příjmů, které jsou výsledkem reformy veřejných financí a dále několika protikrizových opatření, vystavena velkým změnám. Z přechodných ustanovení vyplývá zásadní leasingové pravidlo platnosti a neměnnosti podmínek platných v době uzavření smlouvy, a to po celou dobu trvání finančního leasingu.

Podmínky platné pro smlouvy uzavřené počínaje 1. 1. 2008

  1. Prodlužuje se minimální doba trvání finančního leasingu, a to:
  • u movitého majetku na dobu odpisování podle zákona o daních z příjmů [§ 24 odst. 4 písm. a) ZDP],
 
  • u nemovitostí na dobu 30 let.
  1. Pro leasingové společnosti se v této souvislosti ruší speciální způsob odpisování podle § 30 odst. 4 a 5 ZDP po dobu trvání leasingu. Leasingové společnosti nyní mají stejný výběr odpisové metody jako ostatní poplatníci - volí mezi rovnoměrnými a zrychlenými odpisy. Nadále tedy nebude docházet k přepočtu leasingových odpisů v případě předčasného ukončení leasingových smluv na odpisy rovnoměrné či zrychlené.
  2. V případě plateb leasingových splátek do zahraničí se zvyšuje sazba srážkové daně z 1 % na 5 % [§ 36 odst. 1 písm. c) ZDP].
  3. Je zrušen limit ve výši 1 500 000 Kč pro vstupní cenu a daňovou uznatelnost nákladů na finanční leasing osobních automobilů (§§ 29 odst. 10 a 24 odst. 4 ZDP).

Změny dané zákonem č. 2/2009 Sb.

 

Změny dané tímto zákonem mohou být použity již pro zdaňovací období započaté v roce 2008. Pokud je sjednaná doba finančního leasingu kratší než uvedená v § 24 odst. 4 písm. a) ZDP, nájemné se daňově uznává v případě dodržení podmínky kupní ceny, která musí být vyšší než daňová zůstatková cena po rovnoměrných odpisech. Na základě této změny (tj. dodržení testu na kupní cenu) je možné zcela v souladu se zákonem jakkoliv zkrátit minimální dobu trvání finančního leasingu.

 

Podmínky platné pro smlouvy uzavřené počínaje 1. 4. 2009

 

Datem nabytí účinnosti zákona č. 87/2009 Sb. dochází ke zkrácení minimální doby trvání finančního leasingu to takto:

 

Odpisová skupina předmětu leasingu

Minimální počet měsíců trvání smlouvy

1.

36 měsíců (tj. beze změny)

2.

54 měsíců

3.

114 měsíců

 

U hmotného majetku, který je předmětem smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci uzavřené do 31. 3. 2009, se až do doby ukončení finančního pronájmu použije zákonná úprava platná před novelizací. Není tedy možné žádným způsobem zkrátit minimální dobu trvání u smluv uzavřených před 1. 4. 2009.

 

Podmínky platné pro smlouvy uzavřené počínaje 20. 7. 2009

 

Počínaje účinností zákona existují paralelně dvojí podmínky daňové uznatelnosti nákladů finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku:

 
  • „stará pravidla" - § 24 odst. 4 ZDP, která platí beze změny dál a je možné podle nich i nadále uzavírat leasingové smlouvy;
 
  • „nová pravidla" - § 24 odst. 15 ZDP.
 

Základní podmínky pro uplatnění § 24 odst. 15 ZDP

  1. Musí jít o hmotný majetek, který bude leasingová společnost odpisovat podle § 30a ZDP, tj. mimořádnými odpisy.
  2. Doba nájmu hmotného majetku počítaná ode den, kdy byla věc nájemci přenechána ve stavu způsobilém obvyklému užívání trvá nejméně:
  • 12 měsíců u majetku zařazeného v 1. odpisové skupině,
 
  • 24 měsíců u majetku zařazeného ve 2. odpisové skupině.
  1. Po ukončení doby nájmu bezprostředně dochází k odkupu předmětu leasingu nájemcem.
  2. Je-li nájemcem fyzická osoba, zahrne předmět nájmu do svého obchodního majetku.

Tato nová pravidla § 24 odst. 15 ZDP budou použita pro smlouvy uzavřené ode dne nabytí účinnosti novely, tj. od 20. 7. 2009 do 30. 6 2010. V tomtéž časovém období musí být majetek nájemci přenechán ve stavu způsobilém obvyklému užívání formou předávacího protokolu. Nová pravidla naopak není možné použít pro dodatky ke smlouvám uzavřeným do dne nabytí účinnosti novely.

 

Upozornění ke všem změnám

 

Vzhledem k souběhu mnoha pravidel, která panovala v okamžiku uzavírání smluv, je následující heslo psáno tak, aby text byl obecně použitelný pro všechny druhy smluv, ať již byly uzavřeny kdykoliv.

 

Technické zhodnocení

 

Technické zhodnocení je definováno v § 33 zákona o daních z příjmů. Možnost uplatnění odpisů technického zhodnocení do nákladů je upravena v § 28 odst. 3 ZDP. Výdaje na technické zhodnocení, které v úhrnu za zdaňovací období nepřesáhnou částku stanovenou v § 33 odst. 1 ZDP, tj. 40 000 Kč, lze jednorázově uplatnit do daňových nákladů podle § 24 odst. 2 písm. zb) ZDP.

—————

Zpět