účetnictví a daně - poradenství - webová prezentace


Příjmy ze závislé činnosti vyjmuté ze zdanění

01.09.2009 11:44

Novela zákona o daních z příjmů č. 216/2009 Sb. přinesla několik významných změn v oblasti zdanění příjmů ze závislé činnosti. Jednu z nich je možné použít pro zdaňovací období 2008.

 

Podle  § 38f odst. 4 se příjmy ze závislé činnosti vykonávané ve státě, s nímž Česká republika uzavřela smlouvu o zamezení dvojího zdanění, plynoucí poplatníkům, uvedeným v § 2 odst. 2, tj. fyzickým osobám daňovým rezidentům, od zaměstnavatele, který je daňovým rezidentem státu, kde je taková činnost vykonávána, nebo od zaměstnavatele, který je poplatníkem uvedeným v § 2 nebo v § 17, tj. fyzickou nebo právnickou osobou, a příjmy ze závislé činnosti pro takového zaměstnavatele jdou k tíži stálé provozovny umístěné ve státě, s nímž Česká republika uzavřela smlouvu o zamezení dvojího zdanění,  v České republice vyjímají ze zdanění za předpokladu, že uvedené příjmy byly ve státě zdroje zdaněny. Z ostatního příjmu poplatníka se vypočte daň sazbou daně zjištěnou ze základu daně nesníženého o tyto vyjmuté příjmy ze zdrojů v zahraničí. V případě, že je to pro poplatníka výhodnější, použije se i u těchto příjmů ustanovení odst. 1.

Podle přechodného ustanovení se výše uvedený § 38f odst. 4 zákona o daních z příjmů (který již byl součástí zákona o daních z příjmů do konce r. 2000) může použít už pro zdaňovací období r. 2008. Poplatníci s příslušnými příjmy ze závislé činnosti ze zahraničí   mohou podat za zdaňovací období r. 2008 dodatečné daňové přiznání a požádat správce daně o vrácení  přeplatku na dani.

—————

Zpět